Το σχολείο μας

Το σχολείο μας, το 3ο Γυμνάσιο Ξάνθης, λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1978-1979 ως 3ο Μικτό Γυμνάσιο Ξάνθης. Το ιστορικό τής ίδρυσής του είναι άμεσα συνδεδεμένο με το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού της πόλης μας, αλλά και των αντιλήψεων για τη μόρφωση και συνεκπαίδευση  των δύο φύλων στο ίδιο σχολείο.

Βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης μας, στην οδό Βελισαρίου 10. Στα 12 τμήματα του σχολείου μας , 4 στην Α΄, 4 στη Β΄και 4 στη Γ΄τάξη, φοιτούν  320 μαθητές και μαθήτριες που αποτελούν μια δυναμική ζωντανή κοινωνία γεμάτη πάθος για ζωή, μόρφωση, δημιουργικότητα.

 

Η φωτογραφική παρουσίαση του 3ου Γυμνασίου Ξάνθης αποτελεί εργασία του τμήματος Α2, σχολικού έτους 2010?2011, στα πλαίσια πολιτιστικού προγράμματος.

παρουσίαση του σχολείου μας (Φωτεινή Νεστορίδου ΠΕ02)


 

  • Οι παραδοσιακές στολές του 3ου Γυμνασίου: ένας σύνδεσμος του χθες με το σήμερα και το αύριο.

 

Η προθήκη στο 2ο όροφο του σχολείου μας φιλοξενεί τρεις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές, δωρεά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας  τη σχολική χρονιά 2009-2010.

 Οι ενδυμασίες αυτές προέρχονται από την Ανατολική Θράκη και Ρωμυλία, τόπους καταγωγής αρκετών συμπολιτών μας. Φτιαγμένες με μεράκι και αγάπη πριν από πολλές δεκαετίες, φορείς μιας αισθητικής της οποίας οι ρίζες χάνονται στους αιώνες και εκφραστές κοινωνικο-οικονομικών συνθηκών της εποχής τους, «έζησαν» μια ζωή μαζί με τις γυναίκες που τις φόρεσαν.

 koukles

Τώρα, φυλαγμένες μέσα στις προθήκες του Σχολείου μας, σώθηκαν από τη λήθη και την καταστροφή και αποτελούν ένα κόσμημα   που σκοπό έχει να ομορφύνει το χώρο, αλλά και να καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα, την αισθητική και, γιατί όχι, την ιστορική σκέψη των μαθητών και μαθητριών μας.

 Βλέποντάς τους να στέκονται και να παρατηρούν τις κούκλες, πιστεύουμε ότι έρχονται σε επαφή με έναν άλλο τρόπο ζωής, του οποίου γνώμονας ήταν η αρμονία και το μέτρο. 

Πρόσθετες Πληροφορίες